Fråga:
Vet
du om det fungerar bra att plocka äpplen lite i ”förväg” och låta dom
mogna i kyl? Jag tycker alltid att det ramlar ned så mycket äpplen och
att de mognar för fort på träden för att jag skall hinna med och plocka,
samtidigt är jag rädd för att äpplena skall vara för omogna och därmed
inte utveckla sin smak.
Mitt svar:
Många äppelsorter -- Filippa är ett bra exempel -- har tyvärr den tråkiga egenskapen att de ger mycket fallfrukt. Ändå bör man inte plocka ned frukten i förväg. Tar man ned äpplena omogna har de ingen chans att utveckla rätt smak och arom. Jag väljer färre frukter med optimalt god smak före många frukter med blek smak.
Det förstås, använder man äpplena till rätter med många starka smaker som t ex chutney har det mindre betydelse om äpplena fått mogna på trädet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar