torsdag 27 juni 2013

Kartgallra träden nu!

Med äppelträd på tomten får man gå en vända och titta till dem var och varannan dag.  Det är nästen med hungriga larver av äppelspinnmal som måste bort (jag tar hushållspapper och avlägsnar näten) och det är kart som  blivit angripna av äppelvecklare som också måste bort -- äppelvecklarlarven går gärna från ett äpple till ett intilliggande äpple. Jag upptäckte också häromdagen, för andra året i rad, att larver av äppelbladstekel kalasade på mitt älsklingsträd Cox Orange.

Just den här tiden måste man också gallra karten.  Det ska vara en handsbredd -- en manshandsbredd -- mellan  kvarsittande kartar. Att lägga ned arbete på kartgallring tjänar många syften:

1) Det blir större och godare äpplen när trädet inte bär så mycket frukt.

2) Äpplena nås av solen och får bättre färg om de inte trängs på grenarna.

3) Kartgallring minskar risken för att grenarna ska tyngas av så mycket frukt att de bryts.

4) Glest mellan frukterna förebygger svampsjukdom och förhindrar att äppelvecklarven går från frukt till frukt.

5) Du får jämnare skördar. Lagom antal frukter på trädet ökar bildningen av blomknoppar (de bildas redan under sommaren) och därmed ökar chansen för bra fruktsättning nästa år. Det vill säga: kartgallring förebygger att du står med mycket frukt ett år och inga äpplen alls nästa år. Forskning har visat att kartgallringen måste ske tre, fyra veckor efter blomning för att ha den utjämnande effekten.

Bilderna visar Mantet före och efter gallring
Södermanlands Kalvill före och efter gallring. Den röda karten utvecklas senare till ett välsmakande  blont äpple.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar