söndag 19 augusti 2012

Nytt från Sollerön

Jag skulle vilja skriva att allt är väl med mina äppelträd men det är sällan allt är riktigt väl i en äppelträdgård. Frukterna på Mantet-trädet vanpryds av skorv och i flera fall monilia --varje dag plockar jag bort grå moniliaäpplen. Det beror på allt regn vi har haft och jag hoppas på finare frukter nästa år. Också Gyllenkroks Astrakan har drabbats av mycket monilia. Här skyller jag på fåglarna -- de hackar hål i goda, mognande äpplen som sedan blir infekterade.

Nyss fick jag samtal från min vän Jörgen på Sollerön som ligger ute i havet nästan uppe vid finska gränsen. Jörgen är pionjär på Sollerön vad gäller att odla äpplen. Han berättar för mig hur det går för hans Kitajka (ser bra ut), Rödluvan (växer så det knakar!) och  Rescue (ger 13 äpplen i år, riktigt stora). Jörgens entusiasm är smittande och säkert kommer många i hans trakter att ta efter när de ser att det faktiskt går att odla äpplen så långt norrut.

Jörgen drömmer nu om att köpa härdiga plommonträd och att sätta en 100 meter lång äppelallé vid infarten på sin tomt. Jag önskar honom lycka till.

Alla äppelsorter kan få monilia. Plocka bort drabbade äpplen och kasta dem i soporna. Bilden visar monilia -- det börjar med att äpplet blir brunt, sedan grått -- på ett Gul Richard-äpple.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar