måndag 25 april 2022

Låt mulmen ligga kvar

Är inte mulm det konstigaste ord du vet? Som jag har undrat över hur det ordet kan finnas. Nu vet jag lite mer. Språkexperten Ingrid Olsson besvarade en fråga om mulm i Dagens Nyheter i går.

Svenska Akademiens ordbok angav 1945 att mulm var ett utdött ord i svenska språket. Fel, alldeles  fel. Ordet har levt vidare bland fackmän som sysslar med skog och parker. Mulm betyder krossad eller pulvriserad massa. Ordet är släkt med tyska mulmen som betyder söndersmula, förvandla till mull. Mulmen är viktig hemvist för flera sällsynta arter.

Om man sticker in armen i ihåliga äppelträd möter man ett lager av mulm. Jag har tidigare hört att man ska skopa upp  mulmen för att hålla trädet torrt och friskt. Kanske är det inte nödvändigt. Låter vi mulmen ligga kvar, hjälper vi de arter som bor i den att överleva. 



2 kommentarer:

  1. Förna är också ett viktigt begrepp. Såvitt jag förstår bör mulm och förna uppvisa likheter. Förnan är ett utmärkt växtsubstrat, så jag tänker att det borde mulmen också vara.

    SvaraRadera
  2. Förna är delvis nedbrutna växtrester, djurexkrement m m. Kanske kan man säga att förna är mulm som bildas på marken? Förna runt fötterna är viktigt för många växter. Om man är lycklig nog att ha blåsippor på tomten ska man inte kratta bort förnan omkring dem för då slutar sipporna att trivas.

    SvaraRadera