onsdag 12 augusti 2020

Eir, njutbart norskt sommaräpple


Eiräpplet moget nu
Det fina finska sommaräpplet Pirja sviker oss i år, inte ett äpple på den grenen. Men vi har en gren med ett norskt äpple, Eir, som ger desto mer. Detta runda, röda sommaräpple är moget nu och förnöjer våra  kräsna smaklökar ofantligt. 
Äpplet korsades fram i Norge 1984 från Katja x  Buckley Giant. Det vackra äpplet uppges ha god motståndskraft mot skorv. 

2 kommentarer:

  1. Har problem med rönnbärsmal i år! Mina Katja- och Loboympar på vildapeln på vår Mälarö utanför Västerås är nästan angripna till 100% men inte Ingrid Marieymparna. Gravensteiner/Mio/Oranieymparna mfl har klarat sig hyggligt liksom de solitära Katja-, Aroma-, Fredrik-, James Grieve- och Cox Pomonaträden. Jag har inga äpplen på Hampus, Mantet och Åkerö i år. Ska jag såga ned den stora rönnen eller skyddar den äpplen övriga år?

    Med vänlig hälsning,
    Carina Kjörling

    SvaraRadera
  2. Jag är förvånad över att du har så stora problem med rönnbärsmal, ett otyg som förr kunde förstöra så mycket frukt att det inte gick att ordna äppelutställningar med äppelbestämning, folk hade inga friska äpplen att visa upp.

    I och med att vi har fått ett annat klimat, med högre genomsnittstemperatur, blommar rönnarna pålitligt varje år och problemet är ur världen: rönnbärsmalen föredrar rönnbär.


    Är det verkligen rönnbärsmal som angripit dina äpplen? Visar fruktköttet massor av bruna stänk, som om någon kastar in snus i äpplet?

    Eller ser du en brun fläck i skalet och en brun gång därifrån in till kärnhuset? Då handlar det om äppelvecklare. Jag har själv tyvärr stora angrepp av äppelvecklare på mina äpplen, alla sorter. Trots att vi har gjort det man ska och satt upp flera fågelholkar.

    Om dina äpplen faller p g a äppelvecklare, kan du använda bitar av dessa äpplen till mos och kakor. Är det däremot rönnbärsmal, får du kasta frukten på komposten eller i påsen som går till biogas.

    Jag tycker du ska behålla din stora rönn!

    SvaraRadera