Harberts Renett |
Hampus |
Nu ser man runda, gröna eller röda kartar på alla äppelträd som har blommat och förväntningarna på årets skörd stiger i takt med att de små kulorna växer till.
En läsare skickade mig i går en bild på fantastiska Kim och Mutsu hämtade från jordkällaren. Hon kan fortfarande äta saftspända, slätskaliga, egenodlade äpplen. I början av juni! I min livsmedelsbutik finns det ännu svenska Elise att köpa men de flesta konsumenter är hänvisade till importäpplen så här års.
I den utmärkta tidningen Råd & Rön läser jag att bekämpningsmedel på äpplen försvinner bäst om frukten får ligga några minuter i vatten blandat med bakpulver. Det är forskare på University of Massachusetts som kommit fram till detta. Tyvärr ges inga uppgifter om mängden bakpulver per liter vatten eller vattnets temperatur.
Imponerande med så lång lagring i jordkällare.
SvaraRaderaEnligt hörsägen håller vitvarutillverkare på med utveckling av kylskåp för konsumenter, med inbyggd kvävgasgenerator. På så sätt kan man sänka kylskåpets syrgas- och koldioxidhalt, för att kunna långtidslagra på samma sätt som man gör i industriell fruktproduktion.
Låter som en väldigt bra nyhet för oss som inte har jordkällare att tillgå!
SvaraRadera