Det goda finska sommaräpplet Pirja |
Det finns nackdelar med ett äppelträd på egen rot. Liksom många kärnsådda träd är det ofta starkväxande och det kan ta lång tid innan trädet lämnar det juvenila stadiet och börjar bära frukt.
Men, skriver Martti, rotäkta träd har också flera fördelar: lång livslängd, god sjukdomsresistens, regelbunden fruktsättning och fin fruktkvalitet. En ytterligare fördel är att om trädet blir svårt skadat, till exempel avbarkar runtom av harar under vintern, så är det rotskott som sedan kommer upp av precis samma sort (medan ett ympat träd skickar upp rotskott från grundstammen).
Så varför går vi inte allihop in för rotäkta träd? Därför att det är besvärligare och kostsammare att dra upp ett sådant träd än att ympa upp ett nytt träd. Konsumenten tycker kanske i dag att ett vanligt äppelträd är bra dyrt men ett rotäkta träd, om det funnes att få, skulle kosta mycket mer.
Äppelsticklingar har svårt att rota sig, skriver Martti. Från hans text utläser jag att en amatör som önskar dra upp ett rotäkta äppelträd, lämpligen kan välja den här metoden:
1. Klipp 15 - 20 cm långa sticklingar från äppelträd i juni. Ta bort alla blad utom ett; på det viset blir det ingen konkurrens om näring mellan blad och rötter.
2. Sätt sticklingarna i jord på en plats skyddad för starka vindar. Håll odlingen fuktig. En tunnel av plast över sticklingarna ökar chanserna till rotbildning. Håll landet fritt från ogräs och duscha gärna sticklingarna då och då vid torrt väder.
3. Räkna med att sticklingarna inte rotar sig förrän på sensommaren.
Varje augusti njuter jag det goda finska äpplet Pirja. För flera år sedan fick vi ympar av sorten oss tillskickade av den finske musikern Pentti Hildén. När jag läser Marttis slutord till examensarbetet ser jag att han tackar "min bror Pentti Hildén för ett intresse till mitt arbete". Här har vi två äppelintresserade bröder.
Tyvärr tror jag att de stora växtförsäljningskedjorna driver plantutbudet mot sämre kvalitet och mindre mångfald. Dåliga inköpare söker plantor med lågt inköpris, där kvaliteten är underordnad. Dessutom är butikspersonalen ofta okunnig; kan inte inte skilja zoner, grundstammar, planteringsråd etc. Rotäkta blir i sammanhanget så speciellt att det drunknar i prispress och okunskap.
SvaraRaderaDe allra flesta trädgårdsodlare köper bara ett eller två träd, och då borde priset vara underordnat, och kvaliteten överordnad. Alltså, borde det finnas utrymme för rotäkta.
En annan metod som jag läst om lyder: man ympar på konventionellt vis och låter skottet växa ca. 0.5 m. En decimeter ovanför ympstället skadar man barken lite grann, men inte runt om. Sedan gräver man ner så djupt att både ympställe och skadat ställe hamnar under jorden. Efter en tid slår ympmaterialet rot. Då gräver man upp och skär bort grundstam och ympställe. Samma metod som för rhododendronsorter som är svåra att sticklingsföröka.
Wexthuset.com har en s.k. sticklingsglob. Kan den vara ett bra alternativ för att få fram rotäkta äpplen?
SvaraRaderaIntressant att det finns sticklingsglober att köpa. Det borde absolut vara en hjälp när man vill få fram rotäkta träd. Om du gör ett försök med glob kan du väl berätta senare hur det gick?
SvaraRaderaJag läser hos det danska pomologiska sällskapet om en medlem som lyckats med kinesisk avläggare på ett Morsøäppelträd genom att göra en boll av torv, aluminiumfolie och plast. Dock inte så lätt. Det tog två år att få den att slå rot.
SvaraRaderaEn dedikerad äppelodlare måste, precis som en metare, vara utrustad mad mängder av tålamod. Det tar tid att hitta den äppelsort man längtar efter, det tar tid att för ett litet träd att växa upp och ge frukt och det tar särskilt mycket tid att få fram ett rotäkta träd från en gren.
SvaraRaderaDet var nog i mitten av 90-talet som en man tipsade mig om att man kunde lägga torvmull vid en gren och binda om med en tygremsa för att grenen så småningom skulle slå rötter. Dumt av mig att aldrig prova det. En sticklingsglob föreställer jag mig kan underlätta proceduren.
Sonneruplund i Danmark har mycket intressant information om vegetativ förökning.
SvaraRaderaSonneruplund.dk
Tack för tipset! Otroligt mycket intressant information man får hos Sonneruplund.
SvaraRaderaJo, en del intressanta hjälpmedel, bl.a. en s.k. ymphyvel. Har inte sett det förr, men jag misstänker att det är en vanlig tapethyvel. Snitten borde bli väldigt raka med en sådan.
SvaraRaderaHar just lyckats få rötter på ett toppen av ett Aroma, som jag planerade liggande ympat på B9. Har ytterligare ett gäng B9 träd som jag djuplanterat så sorten är under jord. Hoppas att den klena B9 roten gör att de skjuter skott från stammen så småningom.
SvaraRaderaKul att du har fått rötter på din Aroma-topp!
SvaraRadera