söndag 23 december 2018

Fortsatt ymprisförsäljning i Älvsjö



De röda äpplena av Helen Schjerfbeck
Trädgårdsmässan i Älvsjö går av stapeln i slutet av mars nästa år. Försäljningen av ympar (päron, äpple) har i många år varit mycket uppskattad som ett sätt att komma över fina, sällsynta sorter som Galloway, Sickelsjö Vinäpple, Sparreholm och många fler.

Jordbruksverkets krav för att få sälja förökningsmaterial är att sorten måste ha en fastställd officiell beskrivning eller en officiellt erkänd beskrivning och vara registrerad i jordbruksverkets sortlista.  Alla de sorter som säljs som ympar har dock inte hunnit registreras hos jordbruksverket. Måste då Pomologiska Sällskapet sluta sälja ympar på Trädgårdsmässan i Älvsjö? Frågan har stötts och blötts  av verket som nu kommit med ett positivt svar: ymprisförsäljningen får finnas kvar 2019.

God jul och lång skön ledighet till alla äppelvänner!



2 kommentarer:

  1. En fundering: Inom svensk pomologi verkar man vara inriktad på att ta fram äppelträd genom att ympa på en grundstam och sedan bara låta det hela växa. Åtminstone är den typen av produkt som alltid säljs i handelsträdgårdar. Även i svensk litteratur dominerar klassisk ympning. Väldigt sällan nämns rotäkta träd. Varför? Och bara en gång har jag sett ett rotäkta träd från kommers (vilket var utanför Kivik).

    Blickar man ut i världen verkar dock rotäkta vara desto vanligare. Man framhåller bl.a. fördelar i form av robustare träd.

    Jag funderar själv på att prova att göra några rotäkta, men villka svenska sorter passar för det?

    Skriv gärna ett inlägg på bloggen om rotäkta, för såvitt jag kan se finns inget sådant inlägg.

    SvaraRadera
  2. Vilka sorter som är lättast att driva upp på egen rot är litet utprovat ännu. Var och en måste prova sig fram. Jag har ingen erfarenhet alls men skrev ett inlägg om rotäkta träd på bloggen i dag.

    SvaraRadera