söndag 14 maj 2017

Hemma hos Svahns

Medlemmar i Sveriges Pomologiska Sällskap träffades i paret Svahns trädgård i Duvbo, Sundbyberg, i går. Lennart Svahn är inte vem som helst, han är stadens främste pomolog. Det är till honom alla sumpanbor vänder sig för att få goda råd och för att få se en välskött äppelträdgård.
 
 Lennarts lusthus krönt av Duvbos vapen som utgörs av ett äppelträd (syns ej på bilden tyvärr)
Husen i Duvbo liknar inga andra och så här ser Lennarts och hans fru Lenas hus ut (ovan). Lenas pappa  växte upp i det här huset. Det vackra lusthuset med kupol i populär Duvbo-stil har Lennart byggt.







Grannarna bor i hus som dessa: 



 
Man tappar andan när man står framför Lennarts lepage-häck (från år 2002) som är 10 meter lång och uppbyggd av ett flertal äppelträd.

Nästa pomologiska märkvärdighet vid Svahnska villan är den underbara spaljén med Duvboäpple (lokalsort med stora, blonda, saftiga äpplen): 

Lennart har byggt upp spaljén med grenar som korsar varandra i ett intrikat rutmönster. Resultatet är betagande.


Till sist fick vi vandra i den flera meter långa och slingrande pergolan med gatstensbelagd botten. Hit vill jag komma igen om några år och fotografera när pergolan blivit en grönskande frukttunnel. På bilden Lennart Svahn och framför honom Anna Hoffstedt. 

6 kommentarer:

  1. Wow, vilka bilder! Fantastiskt fint! :D

    SvaraRadera
  2. Lennart Svahns trädgård är verkligen sevärd.

    SvaraRadera
  3. Det finns en sort, kanske är det en sport, som kallas Duvboäpplet, eftersom den uppstått i Duvbo. Kan detta vara platsen där den uppstått?

    Det finns inte så mycket dokumentation rörande Duvboäpplet, så det vore intressant om sådan kunde publiceras.

    SvaraRadera
  4. Duvboäpplets historia har berättats av Mats Nilsson på Solvallavägen i Duvbo. För ett antal år sedan ympade han in en kvist av grannens röda Gravensteiner på sitt Åkeröträd. Så småningom kunde han skörda ett äpple som liknade Gravensteiner men var större och jämnare i formen. Äpplet är vackert och fantastiskt gott, jag har fått smaka. Duvboäpplet har ympats in överallt i Duvbo, förstås, men finns även i genbanken på Julita gård och på Ekebyhov i på Ekerö.

    SvaraRadera
  5. Tack.

    Är Duvboäpplets smak och doft i likhet med Gravensteiner?

    SvaraRadera
  6. Jag minns Duvboäppplet som mycket krasigt och saftigt. Gott men inte alls som Gravensteiner. Någon doft minns jag inte.

    SvaraRadera