söndag 2 november 2014

Mer om Nordiska muséets app


Langeland är ett stort danskt äpple som också kallats "Smålands jätteäpple".
Vad skulle Artur Hazelius, grundare av Nordiska muséet, ha sagt om den applikation som styresmannen Christina Mattsson gav ut förra månaden? Jag tror att han skulle ha sagt: "Lustig idé, i  takt med tiden förstås. Men mitt museum skall icke arbeta efter går-det-så-går-det-principen!" Och Olof Eneroth, den svenska pomologins fader, skulle ha fnyst: "Dårskap! Att tro en apparat kan sortbestämma äpplen! När alla vet att det behövs ett par skarpa ögon, ett fullgott luktorgan, intakta smaklökar och känsliga fingertoppar!"

Appen handlar om äpplen -- den ska hjälpa användaren att sortbestämma men det klarar den inte -- och Christina Matttsson gav den namnet "Svenska äpplen". Det kunde inte jag vara med på, eftersom "Svenska äpplen" är  på titeln på min pomologi som kom ut 2010. Mattsson har gått med på att ändra till ett annat namn.

Vidare lade muséet en lista med adresser till alla landets pomologer på appen. Det kunde inte  pomologerna, som aldrig hade blivit tillfrågade, vara med på och muséet fick plocka bort listan. I stället uppmanade man användarna att kontakta en pomolog vid Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida om de misslyckades med sin sortbestämning. Nu har man, som väl är, efter ny påstötning, ändrat till en rekommendation att besöka en äppelutställning och visa sina äpplen för en pomolog.

Appen bygger på Anton Nilssons bok "Våra äpplesorter" som kom 1986. Det anges också men däremot stod inget om vem som målat bilderna. Trots att lagen om upphovsrätt säger att upphovsmannens namn alltid måste anges. Appanvändarna kunde tro att det var Ingrid af Sandebergs akvareller hämtade ur "Svenska äpplen" och det ville varken Ingrid eller jag vara med om. Efter brev till Christina Mattsson uppger man nu namnen på de fyra personer som svarade för bilderna till "Våra äpplesorter."

Många av medlemmarna i Svenska Tecknares Riksförbund har i dag problem med att muséer, bibliotek och andra institutioner digitaliserar deras bilder utan tillstånd. Detta, som kallas upphovsrättsligt intrång, verkar också Christina Mattsson ha gjort sig skyldig till. Bilderna från Anton Nilssons bok ligger på appen utan avtal med upphovsmännen.

Christina Mattsson kan rätta till allt genom att dra in appen och göra upp med upphovsmännen (eller deras arvingar), utveckla appens funktioner och ta bort alla felaktigheter. Välkommen tillbaka med en mycket bättre app!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar