Björkvik blev känt även utomlands. Bilden är hämtad ur en tysk tidning från 1863. Äpplet kallas där Björkwiks Herstapfel.
Björkvik är ett äpple som jag skulle vilja få tag i. Det finns med i Anton Nilssons bok Våra äpplesorter och i olika äldre pomologiska verk. Anton ger en adress utanför Norrköping varifrån han har fått äpplet, men när G och jag var på platsen flera år senare såg vi inte ett spår av Björkvik. Det äpple som finns med i Våra äpplesorter liknar inte heller Björkvik. Äpplet kännetecknas av en kraftig svulst vid skafthålan men något sådant ser man inte på Antons teckning.
Björkvik har sålts från Experimentalfältet och Adelsnäs handelsträdgårdar i slutet av 1800-talet. Häromdagen hittade jag äpplet i en lista på rekommenderade äppelsorter publicerad i J A Strandbergs Handbok i skolträdgårdsskötsel från 1902. Strandberg skriver att Björkvik är ingen synnerligen ädel frukt men "går bra även på de sämsta platser". Författaren påpekar också att stjälkhålan är "till största delen fylld av en sned svulst så att äpplet nästan synes vara i saknad af stjälk" och att köttet är vitt, skiftar i grönt.
Ett mycket tåligt äppelträd. Det borde väl stå kvar i någon trädgård någonstans? Den som skickar mig en påse äpplen av rätt sort utlovas en bok som belöning.
Hej! Av en slump hittade jag ditt inlägg här. Har precis troligen identifierat ett sådant träd, med frukt på. Skulle kunna skicka dig en påse, men bor i Göteborg, så de kanske inte är så fina när de kommer fram till dig. Men, som sagt, de finns, i Göteborg. Är med i FB Öppen pomologisk diskussion, och nås där som Kristina Wennerholm
SvaraRaderaJag vore så tacksam för en påse äpplen! Tänk om det är rätt sort. Jag är inte med på Facebook så jag kan inte göra någon efterlysning där.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaTror att jag hittade ditt mobilnummer. Har skickat ett SMS
SvaraRadera