Analyser utförda av brittiska forskare har visat att
Rosemary Russett och Muskatrenett (även kallat Margil) är föräldrar till
Cox Orange, det supergoda äpplet som just nu går att hitta i välsorterade butiker.
Rosemary Russet beskrivs i The New Book of Apples som konisk, svagt åsig, med lite rost på skalet här och där. Smaken beskrivs så här: intense, sweet-sharp taste of acid drops, not as sugary as Ashmead's Kernel. En illustration i samma bok visar ett medelstort, gulrött äpple. Rosemary Russett, med anor från 1831, skulle jag gärna vilja smaka. Frågan är om ett sådant träd går att hitta i Sverige.
Så det är inte Ribston kärnsådd alltså som man trodde...
SvaraRaderaRibston är en triploid äppelsort – med 51 kromosomer istället för 34 som hos diploida sorter – och det gör det mindre sannolikt att dess kärnor ska ge upphov till en ny sort.
SvaraRaderaTack för svaret! Det står nämligen i många beskrivningar på olika ställen att det var just kärnor från Ribston som gav upphov till Cox's Orange. Bra att man kan göra DNA analyser nu för tiden.
SvaraRadera