tisdag 19 september 2023

Sagolika Signe Tillisch

 

 

Det tunga, imposanta äpplet Signe Tillisch känns igen på sina fem kraftiga knölar vid foderhålan, sin ljusa kind och sin doft. Detta är en fallfrukt plockad  i Uppsala 17 september 2023.

Signe Tillisch är Danmarks bidrag till en bättre värld (det finns förstås många fler, till exempel H C Andersens sagor och Anthon Bergs marsipanbröd).  Ursprunget är inte helt kartlagt; det kan vara så att häradsfogden Tillisch i Bjerre nära Horsens gjorde en kärnsådd och fick upp ett vackert träd vars frukter han gav namn efter sin dotter Signe. Sorten infördes till Sverige omkring 1890 och har alltsedan dess spritts runtom i landet. Odlingszon 4 har angetts som nordlig gräns för Signe Tillisch men vi har ett varmare klimat numera så i ett skyddat läge i zon 5 kan den säkert också trivas. 

Man kan säga att Signe Tillisch är ett senhöstäpple. Jag åt äpplet häromdagen men det var omoget: det hade inte utvecklat sin fulla arom och var lite för hårt. Nästa gång smakar jag det vackra äpplet i slutet av september/början av oktober. Då är köttet mört och smakar ljuvligt. En gastronomisk fullträff, vill jag påstå. 

Men ho är fullkomlig? brukade snillet Christoffer Polhem säga när han hade misstagit sig.  Det finns inget fullkomligt geni och inget fullkomligt äpple. Signe Tillisch har nackdelen att det lätt får svarta skorvfläckar. Beskär trädet så att det är glest mellan grenarna och solen kan torka upp bladen snabbt efter regn, det förebygger skorvsvampens tillväxt.

Det varmare klimatet gör att äpplen som Signe Tillisch har sämre hållbarhet än förr. Med tur håller äpplet till åtminstone Lucia. Då gäller förvaring i en låda på balkongen, i kyl eller i en sval, ren jordkällare. När G och jag tidigare hade en trädgård med flera äppelträd gjorde vi oss en köldsäker låda genom att klä en stor kartong med frigolitskivor i botten och på sidorna. Den rymde många lager frukt. Alla äpplen vi stoppade ned i lådan fick lov att vara i perfekt skick: utan några krosskador, utan sår på kinden och med skaftet kvar.  

Det finns syrligare äppelsorter som passar bättre till pajer och kakor. Men som dessertäpple att skära klyftor av och njuta långsamt är Signe Tillisch ett perfekt val. Lyssna gärna samtidigt på musik av Händel ...

 

 


 

 

1 kommentar:

  1. Satt just och dagdrömde om Signe Tillisch och hur GÄRNA jag skulle vilja ha ett sånt äppelträd. Så goda frukter! Synd det där med skorven, bara...

    SvaraRadera