lördag 7 september 2019

Arboreturm Norr planterar äppelträd

 
Charlamovsky
Jag klagade nyss på att man ser få äppelträd i Umeå med omnejd.  Det ska bli ändring på det, är det tänkt. Just nu håller SLU, som är huvudman för Arboretum Norr i Baggböle utanför Umeå, på att slutföra  arbetet med markberedning för utplantering av fruktträd i området. Mer om det nordliga arboretet, se
  www.arboretumnorr.seDet mycket goda finska sommaräpplet Pirja
Här är en lista på de svenska, kanadensiska, ryska och finska äppelsorter som finns på tillväxt i plantskolan. Lars Dahlberg, som arbetar med fruktträdsprojektet, meddelar att man letar efter härdiga norska sorter att införliva i samlingen. Päron, plommon, körsbär och diverse bärbuskar kommer också att planteras ut. När västerbottningarna kan vandra mellan alla dessa härliga fruktträd kommer de att uppfyllas av en önskan att själva hysa ett fruktträd på tomten....

Svenska
Karlsgård
Kramfors
Rödluvan
Edsele
Mullsjö
Farmors Juläpple
Dottevik
Förlovningsäpple
Hornö
Stenbock
Silva

Kanadensiska
Rupert
Early Red Bird
Norland
Ranger
Lobo
Summerred
Mantet
Melba

Ryska
Solgåva
Gul kanel
Moskvas Päronäpple
Plastun
Borgovskoje
Antonovka
Tshudnoje
Renet Tjernenko
Charlamovsky
Baltika
Slava Petersburg

Finska
Pirja
Lepaa Meloni
Lantun Talvi
Railamo
Snygg
Salla
Ranta-aho Golden


                                    
4 kommentarer:

 1. Intressant information, dit ska jag åka och titta, känner igen många av sorterna, har ju bara 10talet mil dit. Men här i Örnsköldsvikstrakten finnns det då fruktträd i stort sett varenda trädgård, förutom kanske inne i stan med små tomter. Jag åker runt och beskär (har Grönt Kort) så jag ser många äppelträd. I våras hade jag tre kuser i att ympa på grundstam och fler blir det. Deltagarna tycker det är så kul! Även jag:)

  SvaraRadera
 2. Kul kurser du har! Bra jobbat! Många ångermanlänningar blir säkert inspirerade av dig att satsa på äppelträd och andra fruktträd.

  SvaraRadera
 3. Jag är fantastiskt nyfiken på vilka sorter som pollinerar Gul Kanel... Har du nån aning? Har sökt och sökt efter sådan information utan att hitta. Många källor anger att Gul Kanel ÄR en god pollengivare åt andra sorter, men that's it. I din utmärkta bok Svenska Äpplen står "uppgift saknas" om pollinatörer... Men det kanske har gjorts några moderna gentester? Vet man ens vilken pollineringsgrupp Gul Kanel ingår i?

  Vänliga hälsningar,

  Jasmine

  SvaraRadera
 4. Hej Jasmine!
  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig. Men pollinering av äppelträd är ju aldrig något problem om man inte bor väldigt ensligt förstås.

  SvaraRadera