lördag 26 januari 2019

Ökad svensk äppelodling




Langeland är en triploid äppelsort som ger stora, avlånga, saftiga äpplen. Liknar i färg och form Melonäpplen fast större. Kart fotograferad 29 juni. Karten är ofta långt rödare än det fullstora äpplet blir.
Under åren 2012 till och med  2017 ökade antalet äppelträd i den yrkesmässiga äppelodlingen i landet med 38 procent. Det är glädjande. Populärast bland yrkesodlarna är Ingrid Marie, Aroma och Discovery, meddelar Jordbruksverket. De tre sorterna svarar för 52 procent av det totala antalet äppelträd. De nyare sorterna Frida, Elise, Rubinola och Santana är på frammarsch och svarar tillsammans för 25 procent av träden. 

Vilka äppelträd är populärast bland amatörodlare? Det beror förstås på var i landet man bor. Jag gissar på Aroma, Discovery, Transparente Blanche och Sävstaholm. Säkert är det också allt fler som vill pröva att sätta ett litet ovanligare äppelträd.

4 kommentarer:

  1. Jag tror att äppelodlingen skulle vinna ännu mer popularitet om någon ville gå i bräschen för balkongodling i kruka. Dock måste man lära sig hantera övervintringen.

    Jag krukodlar själv några sorter. T.ex. får jag fin frukt på krukodlade Delgrina och Summerred. Övervintringen löser jag genom att jordslå krukorna på hösten. Men det borde finnas andra övervintringsmetoder för de som inte har möjlighet att jordslå.

    SvaraRadera
  2. Klart att odlingen ökar, folk börjar fatta att svenskodlat av alla slag är bättre och så mycket godare! Jag festar nu på köpta Cox Orange, de går inte att odla här. De populäraste sorterna här vid Äpplets dag har varit Konfetnoje, Esters päronäpple, Säfstaholm och Aroma.

    SvaraRadera
  3. Jag blir nyfiken på både Delgrina och Konfetnoje, nya för mig. Handlar ni två hos Leif Blomquist?

    SvaraRadera
  4. Delgrina har jag köpt hos Flyinge plantshop, som är ganska välsorterad på dvärg- och pelarsorter. Dock får man se upp med zo erna, ty de har många lågzonare. Delgrina funkar dock i zon III. Den blir ett litet fint dvärgträd som passar i kruka. Den är inte till för stora skörder, utan får mer ses som en prydnad.

    Jag brukar handla lite av Leif på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Han är specialiserad på högzonare. Har bl.a. en Safranoje från honom.

    SvaraRadera