Jag har ett familjeträd med flera sorter, sa mannen på Skarpnäcks koloniträdgård i går. Hans kolonigranne rättade honom:
- Familjeträd med tre eller fyra äppelsorter säljs i plantskolorna i dag. Men du har ett äldre äppelträd som någon har ympat in olika sorter på.
- Vad kallar man mitt träd då, frågade mannen.
Det grunnade vi allihop på en stund. Sedan föreslog jag "mångfaldsträd". Det godkände de närvarande som en passande beteckning. På väg ut hördes mannen berätta för en bekant: jag har ett mångfaldsträd!
Jag tycker att man kan debattera familje- och mångfaldsträdens existensberättigande. Visst, det är ju jättebra att kunna få många olika sorter på ett och samma träd, mångfalden ökar. Har man t.ex. en liten tomt känns det ju praktiskt. Bor man dessutom ensligt, utan grannar som har andra sorter som kan pollinera ens egna, så löser sig pollineringen.
SvaraRaderaMen det finns baksidor: Till att börja har de olika sorterna på ett familjeträd tendens att växa olika starkt. Trädet blir stort i en riktning och litet i en annan riktning. Risk finns till och med att en av sorterna tar överhanden och konkurrerar ut de andra sorterna. Vidare; att ympa fram ett mångfaldsträd är en bra inkörsport för sjukdomar, i synnerhet fruktträdskräfta. Kräftan kommer in via ympstället och snart är hela trädet smittat.
Jag menar att vill man ha flera sorter på en liten yta är det faktiskt bättre att plantera flera träd. Sedan ser man till att hålla tillbaka storleken. Välja toppstruktur (inte spindelstruktur). Sedan klippa toppen på lagom höjd och hålla tillbaka sidogrenar till önskvärd diameter. Bor man ensligt ska man förstås kolla en pollineringstabell vilka sorter som går ihop.
Givetvis finns det nackdelar med mångfaldsträd. Man måste vara vaken och inte sätta in en starkväxande sort på vilket träd som helst. En annan nackdel är att blomningen inte blir lika storslagen - det blommar vitt där, blekrosa här, starkare rosa på ett annat håll och två veckor senare på ett fjärde håll.
SvaraRaderaDet riktigt allvarliga är att risken för att få in kräfta i trädet ökar, precis som du säger. Vi har 97 äppelsorter i 33 träd och vi har fått kräfta i två träd. Det är otroligt ledsamt och hade kanske inte hänt om vi låtit bli att ympa. Tag varning!
Samtidigt är det roligt med alla sorterna. Vi hade inte fått plats med 97 träd......
Vill man ha många sorter på en liten yta så vill jag rekommendera pelarträd; de kräver väldigt lite plats. Själv har jag lyckats bra med följande sorter:
SvaraRadera- Redcats
- Flamenco
- Arbat
- Ritt Bjerregaard
- Inese
- Bolero
- President
- Drottning Chardas
Dessutom bedömer jag att Gyllene Kitajka borde fungera som pelarträd, eftersom den bär frukt på stammen.
Just i år har jag själv blivit intresserad av pelarträd och vi har planterat 9 sorter, de som vi fick tag i. Var köpte du Inese, President, Drottning Chardas och Ritt Bjerregaard? Går de i Mälardalen?
SvaraRaderaInese har jag köpt i Pure, Lettland. I Peter Upitis pomologi beskrivs den nedkortat: "Lettiskt ursprung. Höstfrukt. Håller i tre månader eller längre. Stor frukt. Mörklila, saftig, söt med mild syra, utsökt. Härdig. Immun mot skorv, men kan få kräfta". Där beskrivs dessutom ytterligare pelarsorter: Baiba, Duets, Uldis och Zane.
SvaraRaderaPresident säljs av Leif Blomqvist och är en mycket härdig sort, som tyvärr gillas av bladlöss.
Drottning Chardas är en pelarsort från Balkan. Konstigt nog beskriver inte Inger Hjalmarsson den i sin pomologi. Men den kanske inte har så stor kommersiell betydelse. Googla på Queen Chardas.
Ritt Bjerregaard finns i många danska handelsträdgårdar. Väldigt goda äpplen. Dock ingen äkta pelarsort, eftersom den bär frukt på små sidoskott.
Jag har även en Maypole, som förvisso är en pelarsort, men jag tycker frukten går mer mot bärapel.
Tror jag har några fler pelarsorter som jag inte kommer ihåg just nu.
Alla är härdiga på en halvskuggig tomt i Mälardalen (zon III), men DC klär jag i säckväv på vintern mot vårsolen.
Efter lite trädgårdsinventering hittade jag två pelarsorter till: Ilma och Moskovskoje ozerelje. Ilma är inte ens en meter hög och bär redan frukt. Smaken är väldigt aromatisk, men ganska syrlig. Kanske är den inte riktigt mogen ännu.
SvaraRaderaDessa sorter har jag köpta av Sodaitytés plantskola i Babtai utanför Vilnius. www.sodaitytesmedelynas.lt
En mycket seriös dam som driver plantskolan. Bra kvalitet på plantorna. Pelaräppelträden finns på följande länk:
http://www.sodaitytesmedelynas.lt/vaismedziai/kolonines-obelys/
Man kan läsa länken med hjälp av google translate.
Tack för dina uppgifter! Nu kan alla med liten trädgård skaffa en massa äppelsorter genom att plantera en häck med prydliga pelaräpplen.
SvaraRadera