söndag 24 juni 2018

Varför gödsla träden?



Mantet  23 juni 2018. De torra blombladen klänger sig kvar och liknar små vimplar.
Alla lyssnar på poddar,  även jag. Min pod heter In our time och produceras av engelska BBC. Programledaren Melwyn Bragg samtalar med framstående experter på olika områden. Alla programmen ligger kvar på nätet och det är bara att välja vad man känner för att lyssna på just i dag.

Senast hörde jag på ett samtal om fotosyntesen som föddes för några miljoner år sedan. Bragg sa att det var ett svårt ämne och jag kan bara instämma. Så mycket kunde jag i alla fall inhämta att solljus, vatten och koldioxid är nödvändiga för fotosyntesen, även kallat koldioxidassimilation, som i min gamla biologibok kallas "den kanske viktigaste syntes som över huvud taget existerar". Men de små fotosynteskraftverken i cellen (the chloroplastic cell) kräver också kväve, fosfor och magnesium, sa experterna och det är där gödseln kommer in. Vi gödslar för att skapa en effektiv fotosyntes.

Klorofyll betyder grönt blad. Men klorofyll är inte grönt, det är bara som ögat uppfattar det. Klorofyll absorberar rött och blått men inte grönt som reflekteras från det.

Åren efter vi har planterat ett äppelträd bör vi tillföra gödsel. Stora uppväxta äppelträd behöver som regel inte gödsel, rötterna hämtar vad som krävs. Det är bara om träden står på mycket mager mark som vi behöver tillföra näring. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar