söndag 10 juni 2018

Kartgallra!

Det vi kallar naturligt kartfall -- när obefruktad eller dåligt befruktad kart faller från trädet -- har vi kunnat se även i år, men det osannolikt goda majvädret har inneburit att fruktblommen pollinerades på ett effektivt sätt och träden står fulla med kart som redan är ganska så stora. Dags för odlaren att handgripligt gå till verket och kartgallra.

Av en klunga på fyra, fem äppelkart, spara en. Låt äpplet i mitten få chans att utvecklas optimalt. I ett stort gammalt träd når du inte ända upp, men gallra så högt det går, från marken eller från en stege.

Kart av Suislepp. Av dessa sju frukter får två sitta kvar.

G och jag har lagt många timmar på kartgallring  av äppel- och plommonträd. I höst får vi lön för mödan.


2 kommentarer:

  1. När trädet släpper kart kan det väl också bero på att det inte orkar bära fram alla? Visst ska man vara tidigt ute med gallringen för att motverka vartannatårsbördighet?

    SvaraRadera
  2. Det är sant, man bör kartgallra 3,4 veckor efter blomning om gallringen ska ha en utjämnande effekt, det vill säga motverka att träden bör frukt bara vartannat år.

    Jag är inte säker på att trädet känner att kartarna blir för många för att det ska orka med. Snarare vill nog trädet bära fram så många som äpplen som möjligt och bryr sig mindre om att de då tenderar att bli små och mindre goda för människan.

    SvaraRadera