Varför hittar jag inga pelaräpplen i din bok Svenska äpplen, har man frågat mig. Nej, där finns inga pelaräpplen och det är en brist, erkännes. Förklaringen är att jag vet så lite om dessa äppelträd och det jag hade hört -- till exempel att äpplena inte var de mest smakliga -- var ganska negativt.
Men inte gå efter vad andra säger. En måste förstås skaffa egna erfarenheter. Sagt och gjort. G och jag har shoppat pelarträd. Med 27 äppelträd på tomten -- i ålder från 3 till 20 år -- skulle man inte tro att vi har plats för mer men en pelarapel är slank och när G hade röjt bort en spireahäck fanns det plötsligt gott om utrymme.
De här sorterna har vi fått tag i på nära håll: Bolero, Redcats, Suncats och Skjold. Nu ska vi jaga fler ändå.
Bolero (ovan) och Redcats |
Suncats |
Skjold |
Hej Görel Kristina,
SvaraRaderaNågonstans har jag läst det du skrivit om äpplens S-gener, men jag finner inte detta nu, så jag lämnar denna kommentar på ditt senaste blog-inlägg. Saken är den att jag läste texten om S-gener efter att jag gjort följande:
- För några år sedan pollinerade jag Åkerö-äpplen med pollen från Discovery-äpplen. Respektive blomma stängde jag in med väv, både före och efter pollineringen, så ingen naturlig pollinerare skulle nå blommorna. Av tre blommor som blev äpplen klarade sig ett till mogen ålder och av de kärnor jag satt kom i år den första plantan. Jag hade givit upp och mina små kultiveringskrukor stod på altanen över vintern i väntan på att åka på komposten, när det plötsligt slog upp grönt i våras:-) Misstänker att den långa vintern hjälpte kärnorna att gro.
Min fråga är nu när jag i efterhand alltså läst om att Åkerö och Discovery delar en S-gen; kan det vara så att Discovery-pollenen verkligen befruktade Åkerö? Eller har det någonstans blivit fel och därför ska jag slå ur hågen att jag lyckats korsa Discovery och Åkerö? I så fall får jag betrakt ena föräldern till mitt nya äppelträd som okänd tills vidare.
Jag skulle vara mycket tacksam för ditt svar.
Allt gott,
Johan Schmitz
Hej!
SvaraRaderaSå väldigt roligt att din egenhändigt framkorsade äppelplanta har kommit upp.
Jag ser av tabellen att Discovery har S-generna 1 och 24 och att Åkerö har 1 plus en okänd.
Sannolikheten för att den okända S-genen är 24, samma som hos Discovery, finns givetvis men är inte stor.
Det är bara om båda S-generna är identiska som befruktning är omöjlig. Om en S-gen är densamma hos två sorter minskar chansen till pollinering men den är inte omöjlig. Därför tror jag att du verkligen har lyckats med din korsning Åkerö x Discovery.
Det kommer att ta några år innan din planta bär frukt. Det vore roligt att då få veta hur resultatet blir. Med så fina föräldrar borde det bli en kalasäpple!
Lycka till!
Görel