Vi har renetter och astrakaner och kalviller förstås, invänder någon. Ja, men det finns inga bestämda botaniska kännetecken för den ena eller andra gruppen som det gör för svampar. Var och en som försöker sig på en indelning av äppelsorter kommer att få kritik.
Olle har skickat mig ett utdrag ur Nordisk familjebok från 1959. Här läser man om fem grupper av äpplen: renetter, (ä. med fast kött, ofta av karakteristisk smak och försedda med rostigt skal), kalviller (äro högbyggda, något kantiga, täml. stora frukter med mycket fin smak), rosenäpplen (bilda en föga enhetlig grupp av små el. medelstora ä. med fint, något löst kött av behaglig arom), duväpplen (äro vanl. täml. små, regelbundna frukter med fint fruktkött t. ex. Filippa) och rambouräpplen (äro stora, vanl. grovköttiga frukter).
Inte ett ord om astrakaner! Nog blir man förvånad. I stället talas det om rosenäpplen som beskrivs som man gärna beskriver en astrakan: fint, löst kött, behaglig arom. Den för mig okände författaren skriver att Gyllenkroks Astrakan, Brunnsäpple, Ringstad, Sävstaholm och Transparente Blanche brukar räknas till gruppen rosenäpplen.
Sävstaholm målad av Bertha Wernquist på uppdrag av Olof Eneroth |
Ur Handbok i Svensk Pomologi |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar