Många människor verkar mena att glasäpple är synonymt med Transparente Blanche. Hur ser du på det?
Henrik
Hej Henrik!
Många äpplen har en tendens att “glasa”, få genomskinligt kött. Alla sådana äpplen kallades förr gärna “glasäpplen”. Fenomenet är inte helt klarlagt, men när cellerna spricker och cellsaft rinner ut till cellmellanrummen ser köttet genomskinligt ut. Äpplena får då ett ännu större njutningsvärde -- tänk ett glasigt Oranie -- men hållbarheten minskar.
Exempel på glasäpplen: Gyllenkroks Astrakan, Hampus, Husmoder, Oranie, Kalmar Glasäpple, Holsteiner Cox, Charles Ross, Rossvik, Krusenberg, Gyllene Kitajka, Arreskov, Noors Glasäpple, Villands Glasäpple, Sickelsjö Vinäpple, Stor Klar Astrakan, Vit Astrakan och någon gång Åkerö (kallades förr Åkerö Glasäpple), Frösåker och Signe Tillisch.
Glasiga äpplen är underbara! Jag läste i en bok av Ibrahim Tahir att glasighet i odlingar i bl.a. Discovery och Aroma ses som en sjukdom som motverkas av kalciumgödsling. Mina Åkerö blir ofta glasiga och dom träden kommer aldrig få extra kalcium av mig!
SvaraRaderaLyckans ost som kan skörda glasiga Åkerö!
SvaraRaderaMitt kära lilla Åkeröträd hade ett av ca 20 äpplen som var lite glasigt. Får hoppas på fler nästa år. Det står i Närke så det kanske borde få en kompis från Sickelsjö? Tack för kunskapen!
SvaraRaderaDu kommer att vara väldigt glad åt Sickelsjö Vinäpple!
SvaraRadera