Jag har fått en fråga om äpplet Pink Lady. Går det att odla i Sverige? Jag misströstar om det. Pink Lady kräver en riktigt varm växtzon. Enligt uppgifter på Wikipedia blommar det trädet tidigast av alla, redan i slutet av mars/början av april. Frukten skördas i slutet av oktober/ början av november.
Hej! Jag upptäckte att kärnorna gror redan inne i äpplet Pink lady så jag planterade 19st 18st fick kraftig mjöldagg slutade växa så de kastades men en utmärkte sig och växte kraftigt trotts lätt mjöldagg bara över bladen, Nu när plantan blivet ca 80cm hög kommer endast små enstaka prickar av mjöldagg på de stora bladen, vet inte vilken längt längd trädet ska ha innan man toppbeskär det för att grenarna ska börja växa ut finns många skott invid stammen. Funderar även på att ympa den på en passande grundsten A2 kanske
SvaraRaderaTacksam för svar
Vänligen Robert
Att en äppelkärna gror betyder inte att det blir samma sort, högst troligen inte . En del sorter kommer ju från kärnsådd t.ex Crimson Snow i Australien men nu odlas i Italien och Frankrike
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaPink Lady är inte en sort för svenskt klimat och det är ovisst om en kärnsådd av detta äpple klarar sig så mycket bättre (du kommer alltså inte att få ett Pink Lady-träd utan något annat, men det vet du säkert redan).
SvaraRaderaDet är ingen brådska att beskära ditt nya lilla träd, vänta till sommaren när det nått över metern åtminstone.
Det går inte att säga vilka sorter som kan pollinera din kärnsådd. Har du tur kommer det att ordna sig.
Man anpassar inte sorter efter svenskt klimat. Man provodlar och de sorter som ger bra resultat i landet får fäste bland odlarna.
Tack för ditt svar!
RaderaVad tror du om att provodla en kärnsåďd av Pink lady att inte ympa den på en grundstam, kan roten klara sig, min zon ligger mellan 3-4, förstår att det blir nått annat än Pink lady.
Hur finner jag socker/syrahalten i procent för trulsa? Har funnit att Discovery har sockerhalt 11,8% och syra 0,67 och Ingrid-Marie sockerhalt 11,5 och syra 0,8. Söker ett äpple med högre sötma än Discovery men med samma resistens som trulsa.
Vänligen Robert
Det är också bra om fruktköttet är gult då jag vill ha gul must ej brunt eller vitt.
RaderaRobert
Jag vet tyvärr inte hur man tar reda på socker- och syrahalt i Trulsa. Var fick du värdena för Discovery och Ingrid Marie? Jag föreslår James Grieve och Katja, båda har söt smak och klarar zon 4.
SvaraRaderaIngrid-Marie socker syrahalt hittade jag på:
Raderahttps://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Marie
Discovery socker syrahalt hittade jag på: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Discovery_(%C3%A4pple)
Raderavåra Ingrid marie blommar inte har inte gjort på två år varför
SvaraRaderaDet där ärsvårt att svara på. Många äppelträd vilar ofta ett år och kommer sedan igen nästa år med blommor och frukt. Att Ingrid Marie skulle vara benägen att vila två år i rad, har jag inte hört talas om tidigare.
SvaraRaderaDet är inte så att du har beskurit det alldeles för hårt?
Om trädet ser friskt ut, finns det ingen anledning till att det inte ska blomma 2021. Jag håller tummarna.
Hej!
SvaraRaderaJag gjorde så här på mina äppleträd. Köpte allgomin trädgårdsgödsel röd säck, gör fyra spetthål på 10cm djupa var i trädets grenar droppkant ca 30 cm från stammen och tag en grabbnäve allgomin gödsel och lägg i varje hål och täck över jord. Gör så sissta april månaden innan blomning och även på hösten efter äppleskörden. Så växer träden fint blommar och äpple.. men det måste ju finnas bi eller humlor och pollenatörer i närheten högst 1km bort.
Mvh Robert
Hej jag har en kärnsådd efter äpplet jass från new Zeeland det artar sig fint stora mörkgröna blad plantan är nu över 60cm. Vid plantering använde jag grundgödslad planteringsjord och tillförde en näve allgomin till hälften av krukan. Eftersom den stå i skuggan i en glaveranda så valde jag att omplanteras den nu fram för höst och vinter i en lätt cementkruka med den här säcken yrkesplantjord.. den har nu tagit fart och frodas fint igen.. jag undrar om förgreningen endast kommer till när man beskär? Blir stammen kraftigare då också?
SvaraRaderaTänkte börja med att toppbeskära första gången den, den sissta april 2021. Kan de va bra?
Mvh Robert
Jag tror visst att du ska toppbeskära din lilla planta till våren så blir det fin förgrening. Lycka till med telningen! Det är väldigt roligt och spännande att dra upp en egen sort: som att meta och dra upp fisk, man vet aldrig vad man får.
SvaraRaderaMen Robert, jag avråder från att gödsla äppelträd efter skörden. På hösten ska dra grenarna förvedas och inte stimuleras till att skjuta nya skott. Sen nytillväxt kan skadas av frost vilket i sin tur ger angrepp av kräfta.
Tack för svar och råd!
SvaraRaderaDet stod så på den röda allgominsäcken vår och höst.. men tänkte ochså så att stemenansen på hösten skulle vara sämre.. bra du tyckte till om det! Tack!
Hej. Jag känner mej extremt trög... Jag är helt ny i äppleodlingen 😄 Har planterat en liten Pink Lady-kärnan. Sen skriver ni att det är spännande med kärnsådd för man vet aldrig vad man får... Jag fattar inte riktigt vad ni menar. Förmodligen ett odlingspråk jag inte förstår. Om man dollar en kärna från pink lady så får man väl pink lady?!?! Eller?!?! Sen vet jag att det förmodligen är för kallt här ändå för denna äppelsort, men kul i alla fall.
SvaraRaderaMen förklara gärna det där med kärnsådd o sort för mej. Jag är helt förvirrad.
Mvh Paulina
Hej. Jag känner mej extremt trög... Jag är helt ny i äppleodlingen 😄 Har planterat en liten Pink Lady-kärnan. Sen skriver ni att det är spännande med kärnsådd för man vet aldrig vad man får... Jag fattar inte riktigt vad ni menar. Förmodligen ett odlingspråk jag inte förstår. Om man dollar en kärna från pink lady så får man väl pink lady?!?! Eller?!?! Sen vet jag att det förmodligen är för kallt här ändå för denna äppelsort, men kul i alla fall.
SvaraRaderaMen förklara gärna det där med kärnsådd o sort för mej. Jag är helt förvirrad.
Mvh Paulina
Hej Paulina!
SvaraRaderaVälkommen till äppelodlarnas skara! Kärnsådd är inget enkelt begrepp men jag ska förklara det här. Vi kan ta Åkerö som exempel.
I varje Åkerökärna finns arvsanlag från mammasorten Åkerö.
Men där finns också arvsanlag från pappasorten = det träd som lämnat pollen till befruktningen. Vi kan säga i det här fiktiva fallet att det var Sävstaholm.
När arvsanlagen från Åkerö och Sävstaholm blandas i avkomman, blir det en ny äppelsort. Som kan likna en av föräldrarna men inte behöver göra det. Som kan bli en underbar äppelsort eller en mardröm: bara besk eller sur eller söt.
Så här är det med människor också: varje ny individ bär på gener från mor och far och blir därför en unik människa.
Tiden tack för ditt svar!! Så utförligt och bra förklarat! Tack ☺️
RaderaTusen tack ska det vara såklart!
Radera