lördag 14 september 2024

Kulturnatten i Uppsala

I dag firar vi Kulturnatten i Uppsala. Det heter Kulturnatten men är en kulturfest som börjar redan på dagtid oc pågår överallt i staden. 

I eftermiddag kl 15 sjunger Stefanoskören vid påvestenen nära kyrkan i Gamla Uppsala. Det blir vackra sånger om natur, fåglar, träd, blommor och frukt. Mellan sångerna kommer jag att berätta om äpplets historia och äpplets roll i musik och litteratur.  Välkomna!

Äpplet heter Gratia

fredag 13 september 2024

Vart tar alla gamla äppelsorter vägen?

 

Björkvik  blev känt även utomlands. Bilden är hämtad ur en tysk  tidning från 1863. Äpplet kallas där Björkwiks Herstapfel.
 

Björkvik är ett äpple som jag skulle vilja få tag i. Det finns med i Anton Nilssons bok Våra äpplesorter och i olika äldre pomologiska verk. Anton ger en adress utanför Norrköping varifrån han har fått äpplet, men när G och jag var på platsen flera år senare såg vi inte ett spår av Björkvik. Det äpple som finns med i Våra äpplesorter liknar inte heller Björkvik. Äpplet kännetecknas av en kraftig svulst vid skafthålan men något sådant ser man inte på Antons teckning. 

Björkvik har sålts från Experimentalfältet och Adelsnäs handelsträdgårdar i slutet av 1800-talet. Häromdagen hittade jag äpplet i en lista på rekommenderade äppelsorter publicerad i J A Strandbergs Handbok i skolträdgårdsskötsel från 1902.  Strandberg skriver att Björkvik är ingen synnerligen ädel frukt men "går bra även på de sämsta platser". Författaren påpekar också att stjälkhålan är "till största delen fylld av en sned svulst så att äpplet nästan synes vara i saknad af stjälk" och att köttet är vitt, skiftar i grönt.  

Ett mycket tåligt äppelträd. Det borde väl stå kvar i någon trädgård någonstans? Den som skickar mig en påse äpplen av rätt sort utlovas en bok som belöning.

 

tisdag 10 september 2024

Transplantation

När man blir äldre kommer det krämpor. Senast har jag fått en bula på handleden. Våra upptagna läkare träffar nya patienter hela tiden och ska hitta en bot för allt. Men de har ändå tid för en smula konversation. 

Som i går när doktorn och jag kom in på ympning. Han sa att han en gång hade tänkt att eftersom han kan transplantera hud, borde han också kunna transplantera en äppelgren. Sagt och gjort, doktorn gick till verket. Alla ymparna tog sig. Och det är klart, samma egenskaper krävs vid transplantering av mänsklig vävnad som vid ympning: noggrannhet, fingerfärdighet och stark koncentration. 

Handleden fick en spruta med cortison. Bulan kommer att försvinna inom kort.

En korg med underbara Mantet


måndag 2 september 2024

"Svenska äpplen" är slutsåld

 


Nu är min bok Svenska äpplen, med förnämliga illustrationer av Ingrid af Sandeberg, slutsåld från förlaget. En så pass omfattande bok, med många färgbilder, kostar mycket att trycka om. Jag ger mina rättigheter till boken till Sveriges Pomologiska Sällskap så får styrelsen överväga om det kan bli en ny upplaga framöver,