söndag 23 juni 2024

God fruktsättning i år

Om man bor i Uppsala och vill studera årets fruktsättning, åker man lämpligen till den gamla hospitalsträdgården vid Ulleråker och tittar på  äppelträden där, alla de hundraåriga träden och de nysatta. Jag var där i går och kan berätta att det ser lovande ut. Blomningen var storartad och nu ståtar träden med mängder av kart. Om det nu också bara ville regna någon gång ....

Cox Pomona

Charlamovsky

Vit Astrakan

Gravensteiner


 

fredag 7 juni 2024

En dödsannons

 


 

Såg nyss en dödsannons i storstadstidningen. En älskad far, morfar, farfar, bror och svärfar hade dött. Det var också en äppelvän som hade dött. Bilden i annonsen föreställde ett rött äpple som tuggats ned till ett skrutt.

När jag är död ska min aska strös runt ett äppelträd. Och annonsen ska prydas med bild på ett skrutt.

 


 

onsdag 5 juni 2024

Bästa skylten

 

Skylt av plexiglas

Minnet är kort och om man inte märker ut sin nya ymp blir den snart en anonym del av äppelträdet. Men vad är en bra skylt? Den ska vara hyfsat lätt att göra, lätt att sätta upp, stå emot väder och vind, inte falla av trädet. 

Man kan göra skyltar i aluminium som stansas med namnet på äppelsorten. Man kan också såga till skyltar av trä och glödrita sortnamnet. 

En tredje variant såg jag i Österbybruk i förra veckan. Min vän Karl-Arne hade använt en liten borr och skrivit sortnamnet på en rundel av plexiglas. En vacker, beständig skylt. Ovan ser du skylten i Filippaträdet. Det röda snöret kommer att behöva bytas ut om några år, kanske ersättas med metalltråd. 

Vilken skyltmodell man än väljer krävs att man tittar till trädet varje år. Hänger skylten kvar?  Har det glödritade namnet bleknat så att du måste fylla i med färgpenna?

söndag 2 juni 2024

Verjus från Tosterup

Verjus är saft från omogna druvor, verjus har inget med äpplen att göra. Ändå säljer Tosterups slott, Tomelilla, sin äppelmust under namnet Verjus. Den drycken fick 6 poäng av sex möjliga i Svenska Dagbladets test av alkoholfria äppeldrycker. 

Tillverkaren uppger att deras must består av 100 procent råsaft av omogna äpplen. Perfekt i matlagning  och som dryck, skriver man  på flaskan. 

En god must, absolut. Men dyr. Literpriset blir 157 kr

 



 

 

lördag 1 juni 2024

Hopple, bäst i text

Hop är humle och äpple heter apple på engelska. Av detta har någon bildat teleskopordet Hopple och låtit det bli namnet på en dryck tillverkad av, just det, äpple och humle. Svenska äpplen och humle från Nya Zeeland.

I går presenterade Svenska Dagbladet ett test på alkoholfria äppeldrycker. Delad första plats fick Hopple och Tosterup Verjus. Jag rusade att göra ett inköp och har hunnit smaka Hopple. Mycket god stark äppelsmak. Njöt den iskyld med en bit rumstempererad Västerbottenost. 

En burk Hopple rymmer 2,5 dl och kostar 28,90 kr.