lördag 18 november 2023

Rosemary Russett x Muskatrenett

 

Cox Orange  


 

Analyser utförda av brittiska forskare har visat att Rosemary Russett och Muskatrenett (även kallat Margil) är föräldrar till Cox Orange, det supergoda äpplet som just nu går att hitta i välsorterade butiker. 

Rosemary Russet beskrivs i The New Book of Apples som konisk, svagt åsig, med lite rost på skalet här och där. Smaken beskrivs så här: intense, sweet-sharp taste of acid drops, not as sugary as Ashmead's Kernel. En illustration i samma bok visar ett medelstort, gulrött äpple. Rosemary Russett, med anor från 1831, skulle jag gärna vilja smaka. Frågan är om ett sådant träd går att hitta  i Sverige. 


 

 

måndag 6 november 2023

Vem vet något om surkulor?

 


Bilden ovan visar surkulor. Så kallas dessa gula, starkt syrliga äpplen som odlas på Åland. Vad är det egentligen för något, frågar min vän Leif som skickat bilden. Har dessa äpplen ett annat namn, är det en känd sort? 

Jag vet inget alls om surkulor. Men det kan vara naturligt att sätta det namnet på frukt från ett träd som kommit upp från kärna och ger starkt sura äpplen. Det kan mycket väl vara så att det finns många kärnsådder på Åland med inte så söta frukter som fått heta surkulor.

Vet någon av läsarna något om detta? Var då snäll och hör av dig så att Leif kan få bli lite klokare.

 

söndag 5 november 2023

Smalare sortiment hos svenska odlare

 

 

Det saftiga, krasiga Gravensteineräpplet inte bara smakar otroligt gott. Det har också en himmelsk doft.
 

Jag har förut skrivit om att det dåliga utbudet av svenska äppelsorter i butikerna. Svenska Dagbladet behandlar det ämnet på ett uppslag i dagens tidning. I en vanlig svensk livsmedelsbutik svarar inhemska äpplen för bara 15-20 % av alla sålda äpplen. Enligt Jordbruksverket  importerade Sverige  81 322 ton äpplen under 2022. Samtidigt producerade svenska äppelodlare 31 500 ton äpplen. Butikens storsäljare är Royal Gala, Granny Smith och Pink Lady; lägre lönekostnader – äpplen måste plockas för hand – kombinerat med större skördar per ha gör att importfrukten kan säljas till ett pris som svenska odlare har svårt att konkurrera med. 

Tycker du att det är färre svenska sorter i butikerna i dag än för 20 år sedan? Det stämmer. Henrik Stridh, vd för grossistföretaget Äppelriket, berättar att i början av 2000-talet tog företaget in 53 äppelsorter från odlare varje år, äpplen som gick vidare till butiksdiskar runtom i landet.  I dag har sortimentet krympt till ett 15-tal sorter. Till exempel Aroma, Ingrid Marie, Rubinola, Frida och Cox Orange finns kvar. Medan Katja, Summerred, Alice, Åkerö och Gyllenkroks Astrakan har försvunnit. Till och med Henrik Stridhs egen favorit Gravensteiner har fått lämna in. Han uttalar sig så här:

– De är galet goda. Gravensteiner är smakernas Rolls Royce. Men den är stötkänslig och blir fet på skalet när den kommer in i butik, det säljer inte. 

Även forskaren Kimmo Rumpunen är intervjuad i dagens tidning. Hans favoriter är Agnes, Folke och Cox Orange. Rumpunen rekommenderar Cox Orange för trädgård i södra Sverige. Det vill jag  kommentera. Jag odlade Cox Orange med stor framgång både i Sollentuna och senare i Sigtuna. Du som bor i Mellansverige, plantera Cox Orange som är ett fantastiskt äpple. Gravensteiner och Cox Orange är två guldklimpar i äppelvärlden.

fredag 3 november 2023

Anna Hoffstedts 33 år långa jakt

 

Anna Hoffstedt, Uppsala

I dag upptas halva första sidan av Svenska Dagbladet av en stor bild på min vän Anna Hoffstedt och rubriken är Hon har smakat 257 äppelsorter.  Går man sedan till sidorna 24-25 får man läsa om Annas 33 år långa jakt på alla äppelsorter som nämns i Anton Nilssons bok Våra äpplesorter.  Ett par gånger  har jag här i min blogg listat äppelsorter som fattades henne och bett att läsarna skulle hjälpa till, om möjligt. Det har ni också gjort! Tack vare er och många andra fick Anna så småningom tag i alla sorterna i Antons bok. Ingen dålig prestation!