måndag 26 april 2021

Träd på balkongen

Dagens radioprogramn "Odla" är väl värt att lyssna på. Där intervjuas Kimmo Rumpunen som tagit över Hilde Nyboms arbete som fruktförädlare på Balsgård, Skåne. Han får frågan: "Varför ska vi ha nya äppelsorter? När det redan finns ett par hundra eller mer?" Hans svar är att vi saknar äppelsorter som tål att förvaras mycket länge. Som t ex Granny Smith, mycket hållbart men omöjligt att odla i Sverige för att det kräver mycket värme. Kimmo berättar också om sådd av äppelkärnor: viktigt att kärnorna får 3 - 7 veckor i kyla för att vissa groningshämmande medel ska brytas ned. Kan man odla små äppelträd i krukor på balkongen? Kimmo tipsar om sorterna Katja och Agnes som villigt sätter massor av blomknoppar. Ordna bara med automatisk droppbevattning på balkongen.

12 kommentarer:

  1. Har aldrig behövt kylbehandla kärnor för att uppnå bra grobarhet, minst 80 % grobarhet under de år jag frösått kärnor.

    SvaraRadera
  2. Intressant. Det skulle kunna vara så att olika äppelsorter har olika mycket groningshämmande ämnen i kärnorna. Eller har du kylbehandlat kärnorna utan att tänka på det? T ex låtit äpplen ligga kallt innan du tar ut kärnorna? Jag blir nyfiken: har du lyckats dra upp flera goda äppelsorter under åren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Förvarar aldrig äpplen i kyl. Jag har en äppelhäck, skapad av stammar från frösådda kärnor. Jag ympar vidare på häcken varje år men ser att det i år finns blomknoppar på några av ”grundstammarna”. Ska bli spännande att följa om det utvecklas frukt som är god eller ej. Har precis läst på sonneruplund.dk som testar om UVb-belysning ger rödare frukt.

      Radera
  3. Antalet kärnor som gror beror nog inte så mycket av metod. Däremot påverkas groningstiden av vilken metod man väljer. På nedanstående länk har jag beskrivit en metod som avsevärt snabbar upp frögroddarna:

    http://appelbloggen.blogspot.com/2019/01/forgro-appelkarnor.html

    SvaraRadera
  4. Tack för din länk! Mycket inspirerande och pedagogiska instruktioner!

    SvaraRadera
  5. Jag lyssnade till ett webbinarium som Kimmo höll hos föreningen Sörmlandsäpplen. Han kom med intressanta uppslag om hur man går snnabbare från frö till frukt. T.ex. kan man efter ca 78 noders tillväxt klippa av ett skott och ympa in på en svagväxande grundstam.

    SvaraRadera
  6. Det här förstår jag inte riktigt. Kan du förklara lite mer?

    SvaraRadera
  7. Man ställer in frösådden i växthus. Varje blad eller bladknopp räknas som en nod. Det juvenila stadiet utgör 78 noder. Efter 78 noder kan man alltså ta ympris som kan generera frukt. Alternativt kan man vänta till 122 noder. Efter 122 noder kan intervallet 78- 122 börja ge frukt.

    Tänk att naturen är så exakt!

    SvaraRadera
  8. Ett annat sätt att påskynda fruktsättning hos kärnsådder ska vara årlig rotbeskärning, enligt Daniel Müller (Handbok i trädgårds-skötseln,1853). Det snabbaste sättet är enligt samma Müller att våren efter sådd, då kärnstammen är ett år, afskära plantan och ympa in den kronan på ett äldre träd.

    Hur snabbt uppnår ett träd 78 noder?

    SvaraRadera
  9. Jo, det borde funka. Rotbeskärning avänds ju generellt för att öka fruktsättningen.

    Jag tror inte man kan nå 78 noder under första odlingssäsongen, även om man driver i växthus. Kanske år 2. På SLU selekterar de plantor med bra frukt år 4. Så jag skulle gissa att man ympar år 3 med ympris från år 2.

    SvaraRadera