torsdag 17 augusti 2017

Ett enda äpple, i ladan


Lavia
Christer Sandberg har skickat mig bilden ovan. Den visar äpplet Lavia som mognar innanför ladväggen. Det är det enda äpplet som man fått i Strömbergs trädgård i Hidingsta i år! Christer menar att dåliga utfallet beror på den svåra kylan på påskafton, det var -14 i Hidingsta på morgonen. Några veckor senare kunde man se bruna toppar på blomknopparna och ytterligare några veckor senare ramlade de bort vid beröring.

När man firade äppelblommens dag Strömbergs trädgård fanns det fem (5) blommor i hela trädgården!

Hur kunde äpplet i ladan bli befruktat? Vi kan se att det är glest mellan plankorna och ett bi kan lätt ha flugit in med pollen.

Äpplet Lavia finns med i Leif Blomquists bok  Äppel i norr. Härstammar från kärnsådd vid Lavia folkskola i slutet av 1800-talet. Leif skriver så här: Ett synnerligen vackert, rött äpple. God, men lite "tungäten" frukt. En ganska frisk sort som rekommenderas för ekologisk odling.


3 kommentarer:

  1. Jag menar att det finns anledning att misstänka att Lavia i viss utsträckning är självfertil. Dock med väldigt dålig grobarhet för pollenet. Jag har sett flera sorter som inte är självfertila enligt litteraturen, men som ändå kan pollinera sig själv lite grann. Dock brukar självpollinerade äpplen inte bli speciellt fina. T.ex. har Åkerö viss sådan tendens.

    SvaraRadera
  2. Lavia är i någon mån självfertil, så kan det förstås vara. Det krävs värme för att självfertila äpplen ska utvecklas, har jag läst, och i ladan var det varmt nog.

    SvaraRadera
  3. Intressant, sistnämnda visste jag inte.

    Jag har en Röd Kanel i zon VII. Den är ju dokumenterat självfertil. Det tog tio år att få de första blommorna (2007-2017), men ännu ingen frukt. Kan kanske bero på brist på värme, trots varm sommar i år.

    Ett problem för Strömbergs trädgård är nog att den är omgiven av många öppna fält från vilka kyla kan svepa in och förstöra fruktknopparna på vårvintern (i vart fall minns jag miljön sådan enda gången jag var där). Är de måna om skörden så borde de överväga ett sprinklersystem. Att spraya kallt vatten över äppelträden vid tider med extremkyla under vårvintern räddar många fruktknoppar.

    SvaraRadera