söndag 19 februari 2017

Om astrakaner


Olle Ridelius har skickat mig detta vackra omslag  från 1934. Damen i solhatt som plockar äpplen  -- ser det inte ut som Gyllenkroks Astrakan? -- är målad av Astrid Kjellberg-Juel (1877-1965).

Tidningen Råd och Rön är på konsumentens sida och vill ge oss vederhäftig information som motvikt till vilseledande reklam och falsk marknadsföring. Nr 8 från förra året innehåller en artikel om svenska äpplen. Läsaren får bland annat veta att en fjärdedel av alla äpplen som vi äter är svenska, resten är importerade. Vill man köpa ekoäpplen är man nästan alltid hänvisad till utländsk frukt eftersom den svenska produktionen är så liten. Vi kan bara hoppas att den ökar snabbt och att kunderna vill betala det högre kilopriset. Svensk frukt har längre utvecklingstid än den som importeras söderifrån och  kostar därför mer än importerad.

Men Råd och Rön presenterar också "5 kända äppelsorter". Det är Ingrid Marie, Aroma, Åkerö, Cox Orange. Inget fel med det. Det femte äpplet är Astrakan. Tidningen skriver:
"Astrakan finns som både vit och röd. Namnet tros komma från den ryska staden Astrachan. Den röda sorten mognar i september och den vita i augusti."
Någon faktakunnig borde ha läst igenom den texten. Astrakan är ett samlingsnamn och det finns många fler att nämna utöver Röd Astrakan och Vit Astrakan.

Så snart man läser en tidningsartikel om ett ämne som man är lite insatt i, så ser man fel. Läkare hittar fel i artiklar om ohälsa, optiker hittar fel i artiklar om synen o s v. Om du som kan äpplen blir intervjuad  av en reporter, be att få läsa artikeln innan den går i tryck. Reportern tar garanterat inte illa upp, för hen är också mån om att alla fakta blir riktiga.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar