lördag 13 februari 2016

Om Ribston

Alla kommentarer kring min nya bok "Konsten att sköta ett äppelträd" är välkomna! Marianne ringde mig för att ställa en fråga. Hon ska plantera ett nytt äppelträd och läste min bok för att få vägledning. Men hur är det nu med Ribston? På en sida skriver jag att det är en triploid sort och att triploida äppelträd är starkväxande och tar stor plats. På en annan sida tar jag med Ribston bland äppelträd som inte växer så kraftigt och är lätt att beskära. Är inte det motsägande uppgifter, undrade Marianne.

Jag borde ha varit tydligare när det gäller Ribston. Jag borde ha lagt till att de flesta triploida äppelsorterna kännetecknas av de växer till stora träd som får stora blommor och stora, saftiga frukter. Gravensteiner är ett bra exempel. Men det finns undantag. Ribston blir inte ett riktigt stort träd och de mycket goda frukterna är medelstora.

Ska du plantera en lättodlad vintersort, välj gärna Ribston! Mycket god och användbar som ätäpple  (efter november), till matlagning och till must. Håller dessutom aromen fullt ut till april eller ännu längre vid god förvaring.

I förra veckan fick jag ett boktips av Olle Ridelius: "Resan till Ribston" av Christel Kvant som kom  2012. Han skickar mig  en sida ur boken -- som handlar om ett par som flyttar in i en tegelvilla med äppelträdgård -- och jag citerar: "Jag drar försiktigt i en stor, gyllengul frukt och den släpper genast och lägger sig tungt i min hand. De är renetter, dessa Ribstonäpplen; de har en sträv, skorvig yta som gör dem hållbara. Vi kommer att ha äpplen långt in på vintern. " 

Fint skrivet. Men så väldigt stora är alltså inte dessa äpplen och dessutom är de grönbrungrå vid plockningen; Ribstonäpplen blir gula blir först senare, under lagringen, i november. Och det borde ha stått "Vi kommer att ha äpplen långt in på våren".

3 kommentarer:

  1. Mina Ribston håller aldrig längre än februari, trots testförvaring på kallvind, redskapsbod och under filt på veranda. Nyckelordet är nog verkligen GOD förvaring, men för det krävs nog en fuktig jordkällare. Ska dock prova att linda in dom i tidningspapper nästa år och hoppas på mars 😀

    SvaraRadera
  2. Smiley-emojin blev till två frågetecken

    SvaraRadera
  3. Nu vet jag inte var du bor? Skåne? Ju längre norrut ett äpple är odlat, desto bättre hållbarhet. I Västerbotten är Sävstaholm hållbart till december.

    SvaraRadera