Vinkännare skulle jag inte vilja vara. Jag tycker inte tillräckligt mycket om vin och jag skulle inte klara att skilja alla druvsorter åt. Det finns 1500 olika druvsorter i världen, läser jag i SvD.
Världens äppelsorter är förstås långt fler än druvsorterna, ingen vet hur många och ingen kan känna igen alla.
Nu till jul är vissa sorter givna för oss gammalmodiga som tycker att juläpplen -- som prydnad i granen, i julljusstaken, i fruktskålen -- ska vara rödkindade. Då finns Ingrid Marie, Cox Pomona (ett underbart äpple men kan bli för tungt att hänga i granen), Röd Melon (det finns en sådan mutant), Röd Ribston (en annan röd mutant), Ölands Kungsäpple, Eva-Lotta, Cellini, Berner Rosenäpple och Eldrött Duväpple.
Min favorit bland dessa sorter är det sistnämnda, det lilla vackra äggformade äpplet med hållbarhet till mars eller längre. Utan att tappa arom eller fasthet! Jag är lycklig nog att ha ett träd på tomten och äter varje dag i december min ranson på tre härliga duväpplen, det ena efter det andra.
Sätt ett träd till våren, om du kan! Blommar vackert i vitt, blir ett behändigt träd.
Minns en ymp med stora ovala glansiga djupröda äpplen i min barndom. Vi kallade dem juläpplen. Dom smakade dock just ingenting, så det gjorde kanske inte så mycket att trädet togs bort. Men otroligt vackra var dom. Hade dock varit roligt att veta vilken sort det var.
SvaraRaderaDetta är ett "off topic"-inlägg.
SvaraRaderaRoade mig i höstas med att göra äpplemos på några olika sorter. Först på enbart Aroma som ger ett ljust underbart mos, min favorit. Sen gjorde jag mos på Gravenstein och Jona Gold tillsammans. Båda är mina favoriter vg ätäpplen. Moset blev riktigt gott det också. Kanske jag råkade bränna vid i kastrullen så att det blev lite extra smak, men kanske bara bra. Men vg färgen så blev det helt annorlunda jämfört med Aromamoset. Nu blev färgen roströd. Beror detta på olika oxidationsbenägenhet tro? Finns uppgifter om detta? Allt mos gjort på skalade urkärnade äpplen.
Rostrött äppelmos -- lite annorlunda och säkert mycket vackert. Såväl Aroma och Gravensteiner har kött som mörknar långsamt och brukar ge ett ljust mos. Jonagold har jag aldrig prövat att koka mos av. Har inga uppgifter men kanske är det en äppelsort som oxiderar snabbt och har gett ditt mos den djupa färgen.
SvaraRadera