lördag 13 september 2014

Pomologisk djungel


Alla som skriver fackböcker bestämmer sig varje gång för att just deras bok ska bli absolut fri från fel och skavanker. Tyvärr lyckas man sällan med det, boken kan visa både skrivfel och faktafel och det får den arme författaren att gråta på sin kammare.

Jag vill nu be alla som har min bok "Svenska äpplen" att vara snälla och notera följande beklagliga skrivfel:
sidan 294 --- Sten Ebbesten ska vara Sten Ebbersten
sidan 318 ---  Beateborg ska vara Beateberg

När det gäller listan på S-gener bak i boken så gäller det här, som jag ber läsaren att föra in:
sidan 508 Filippa S7 S10 ska vara  S7 S24
sidan 509 Holsteiner Cox S5 S9 ska vara S5 S9 S?
På sidan 508 utgår Eva-Lotta eftersom professor Hilde Nybom har upptäckt att hennes analys är osäker.

Osäkerheten i den pomologiska världen är mycket stor. Kan man lita på att etiketten på ett äppelträd i våra genbanker alltid visar rätt namn? Nej, tyvärr, många träd är felskyltade. Man önskar att de som ansvarar för genbankerna ville genomföra en noggrann granskning. Om man är osäker på vad man har för sort kan man idag få hjälp av DNA-analyser.

Dock, DNA-analyser kan gå fel i labbet. Dessutom gäller det att ha korrekt identifierat sortmaterial. "Troligen är just identifiering av sorterna en större felkälla än DNA-analyserna själva" skriver Hilde Nybom i ett mejl till mig.  Hon
berättar om ett stort europeiskt projekt när knappt 200 äppelsorter från Balsgård analyserades tillsammans med ytterligare drygt 1000 prover från Belgien, Tjeckien, Italien, England och Frankrike. 

Analyserna avslöjade en del intressanta saker. Man fann att sorter med samma DNA växer under olika namn i olika länder. Så befanns till exempel ett äpple med samma DNA-uppsättning som vårt Prinsessäpple växa under namnet Florianer Rosenapfel i England. Äppelsorterna Mme Duvivier i Belgien och Sant`Agostino från Italien visade båda samma DNA-profil som Signe Tillisch. 

Ett tredje exempel: vårt svenska Transparente Blanche var EJ identisk med Transparente Blanche i någon av de övriga länderna!
"Vad som beror på riktiga synonymer och vad som beror på att träd varit feletiketterade vet vi förstås inte än. En djungel! " skriver professor Nybom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar