söndag 22 juni 2014

Se över grenvinklarna

Ser man massor av svartmyror på grenarna vet man att det finns bladlöss i äppelträdet. Det svarta under det här äppelbladet utgörs av bladlöss och myror.
Här är ett stadigt förankrat äppelträd i den nya äppelträdgården vid Rosersbergs slott, ett träd med fina, breda grenvinklar.

Med hjälp av en klädnypa pressas grenen ned och blir mer horisontell.

Det är ett trist lusår i år och vad gör man? Omöjligt att gå över alla träden helt och hållet och spruta med såpvatten som annars är ett ofarligt medel. Bara att hoppas att skadorna blir begränsade så att inte alla äpplen blir lusäpplen, det vill säga förkrympta, knöliga äpplen.

När du tittar till dina träd, kontrollera gärna grenvinklarna på nysatta träd. Vissa äppelsorter ger träd med naturligt vida grenvinklar, till exempel Eldrött Duväpple. Andra träd -- till exempel Gyllenkroks Astrakan -- vill växa uppåt med påföljden att grenvinklarna blir snäva.

Du kan avhjälpa snäva grenvinklar genom att binda ett snöre från grenen till en pinne i marken, en åtgärd som ger grenen en mer horisontal riktning. Eller så kan du binda en påse med sand eller en sten till grenen så att den tyngs ned. Påsen för inte vara för tung bara, då bryts grenen. Ett tredje sätt är fästa en klädnypa vid grenen så att den hålls ut från stammen.

Varför ska man dona med grenvinklarna? Främst av tre anledningar:
1. Snäva grenvinklar ökar risken att äppelträdet ska drabbas av kräfta.
2. När grenen en dag tyngs av frukt går den lättare av om grenvinkeln är snäv.
3. Om grenen har en mer horisontell riktning får man fortare frukt. Riktigt vad det beror på vet inte forskarna, men en anledning kan vara att grenen nås av mer sol.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar