söndag 28 juni 2020

Kartgallra nu


Vissa aplar i min trädgård bär inget alls men de flesta står fulla med kart i år. Om kartarna sitter så tätt som på bilden, är det läge att ta fram en liten sax och starta gallringsarbetet.

Mycket liten kart med gulnande skaft kommer att falla av utan att du gör något, men större kartar som sitter kind mot kind måste klippas bort: behåll den som ser bäst ut och som inte har blivit angripen av äppelvecklare.

Kan inte naturen sköta sig själv? Varför ska man gallra kart? För att det ger dig större, vackrare, mer välutvecklade äpplen. Och för att det hindrar äppelvecklarlarverna att gå från frukt till frukt.

lördag 27 juni 2020

Ljuv äppelmusik

Musikprogrammet Rendez vous i P2 i går var specialkomponerat för medlemmarna i Pomologiska Sällskapet och alla andra som älskar frukt och bär!

Det började med hela åtta låtar om det förnämliga äpplet:
Stealing apples
Sweet as A apple cider
Ma I miss your apple pie
Shoo Fly Pie and Apple Pan Dowdy
Apples be ripe
Cogli la Prima Mela
Le Pommier a Pommes
Apple Juice Kissing

söndag 21 juni 2020

Våra vänner myrorna

 
Längst upp på vår sluttande tomt, som gränsar till skogen, finns en liten myrstack. Det är roligt att observera myrorna – hur de till exempel kan lägga sig ned och spela död, när jag klampar uppför trappan intill deras stack. Men jag har inte varit odelat glad åt dessa bladlössens vapendragare. Nu har jag tänkt om, myrorna är mina vänner. Som mycket små men oerhört talrika vänner hjälper de till att skydda mina äppelträd. Det visar en forskningsrapport från Centrum för ekologisk produktion och konsumtion (EPOK) har skickat ut  (du kan gå in på www.slu.se och beställa nyhetsutskick från SLU).

Förekomsten av frostfjärilslarver, monilia och skorv visade sig minska i äppelträd med etablerade myrkolonier i närheten, visar ett försök. Dessutom ökade magnesiuminnehållet i äppelbladen.

Myrorna gör alltså stor nytta i fruktodlingar genom att bekämpa både insekter och sjukdomar. De har nämligen en unik förmåga att äta andra insekter och sjukdomsväv. Dessutom gör deras utsöndring av antibiotiska ämnen myrorna till potentiella ersättare av kemiska växtskyddsmedel.

Men blir det inte fler jobbiga bladlöss? Jo, men det avhjälper man genom att sätta ut lockande sockerlösning till myrorna. 


lördag 6 juni 2020

Bukettapel för väldoftande häck

För en äppelnörd finns det bara ett val när det kommer till häck: bukettapel. Den blommar rikt och vackert i slutet av maj/början av juni. Blommorna doftar starkt och gör en människa lycklig. De små röda frukterna uppskattas av fåglar. Bara fördelar alltså.  Kan klippas eller växa fritt.


Vår bukettapelhäck är kanske 10 år och aldrig har den blommat och doftat som i år.