|
Arrangemang utanför blomsterbutiken på Stora Gatan i Sigtuna -- Cox Pomona, Åkerö.. |
Cider har mycket länge varit en viktig dryck för människor i Storbritannien och Frankrike. I dessa länder har man gammal kunskap om hur man jäser den perfekta äppeldrycken och mängder av stora och små franska och brittiska tillverkare producerar fantastisk cider. Då blir man mäkta förvånad när man erfar att svensk cider från Kopparberg är det tredje största cidermärket i England!
Får erkänna att jag inte har smakat Kopparbergs cider som säljs på Systemet och innehåller 7 volymprocent alkohol. Det räcker med att läsa innehållsförteckningen som upptar vatten som största ingrediens. Jästa äpplen, äppelmust, socker, citronsyra, konserveringsmedel och antioxidationsmedel ingår också. Sockertillsatsen är stor, förstår man, och smaken beskrivs som "söt smak med inslag av äpple, päron, tuttifrutti och skumbanan". Detta är alkoläskeblask, inget annat, och tänk att britterna vill dricka det.....
Jag har fått frågan om jag någonstans har hittat texter om
tillverkning av cider förr i världen i Sverige. Nej, det har jag inte. Prominenta personer från 1600-talet och framåt har försökt propagera för cidertillverkning i Sverige. När klimatet förbjöd människor att odla druvor och jäsa vin så borde man välja alternativet cider av äpplen. Såväl Carl von Linné som P J Bergius ivrade för att svenskarna skulle utnyttja äpplen till cider, men var det någon som tog dem på orden? Icke.
Varför slog inte cider i Sverige? Inte i Norden överhuvudtaget? Om jag skulle försöka mig på en förklaring så tror jag att svenskarnas tradition att dricka öl och brännvin var alltför starkt rotad - vad skulle gemene man med cider till? Förmögna människor drack importerat vin och frågade inte heller efter cider.
Om nu en rad tillverkare börjar producera högklassig svensk cider så är det välkommet. Linné, som ville att vi i Sverige skulle tillverka våra egna livsmedel av inhemska produkter, gläder sig i sin himmel.