söndag 27 maj 2012

Snäva vinklar bör spärras ut

Vissa äppelträd har breda, fina grenvinklar och man behöver inte göra något.  Andra sorter, som Åkerö och Gyllenkroks Astrakan, skickar grenarna rakt upp och då blir vinklarna  snäva. Vinkeln mot stammen ska vara bred, öppen. Har du satt ett nytt äppelträd, är det klokt att se över grenvinklarna.  Om de är snäva, kan grenen lätt brytas av när den belastas med frukt om några år.  Spärra gärna ut en gren med hjälp av klädnypa så som bilden visar.

Det går också bra att hänga tyngder i grenen eller binda grenen mot marken med hjälp av ett snöre fästat med pinne i marken. Efter några veckor kan tyngderna eller snörena tas bort.

Häck för äppelälskare

Om man äppelnörd, och det är inget jag är ensam om, så är äpple det självklara valet av häck. Jag har häck av bukettapel och den blommar just nu.  Knopparna är rosaröda, blommorna är vita och i höst kommer pyttesmå äpplen.

En häck att rekommendera. Behöver inte beskäras. Det är bara att njuta av den.

fredag 18 maj 2012

Äppelsorter för västkusten



 
 
FRÅGA: Jag har några gamla äppelträd på min tomt i Bohuslän som jag inte vet namnet på. Nu vill jag sätta 20 nya träd. Har jag någon hjälp av din bok ”Svenska äpplen” när det gäller urval av vilka sorter? Och har du några sorter att föreslå?

SVAR: Ja, du har stor hjälp av min bok som upptar 243 sorter. Boken ger dig information om blomningstid, pollinatörer och blommornas utseende; blomningen är ingen oväsentlig egenskap hos trädet. Du får veta när frukten mognar, fruktens utseende, dess smak, hållbarhet och användningsområde. Boken ger också information om trädets härdighet, växtsätt (till exempel kraftigväxande eller svagväxande), benägenhet att släppa fallfrukt och benägenhet för sjukdomar. Du får också sorternas historia så långt jag har kunnat utröna den.

Om jag var du, skulle jag börja med att skriva en kravlista. Vad är den viktigaste egenskapen hos de äppelträd du sätter? Att frukten smakar femstjärnigt? Att den går att lagra? Att träden står bra mot sjukdomar och därmed blir lätta att sköta om? Att träden inte blir för stora? Viktig fråga, har familjen några älsklingsorter som de önskar sig?

Om jag var du, skulle jag sedan välja några sorter som mognar tidigt, några som mognar senare på hösten och några som tål att sparas till ut på våren.

Bohuslän ligger i zon 2, tycker jag mig se på odlingskartan. Utan att känna till dina preferenser och förhållandena på just din tomt blir mitt förslag till 20 sorter detta (med några av mina absoluta älsklingssorter i kursiv stil):
1)    Sommaräpplen: Discovery, Hampus, Mantet, Suislepper, Sylvia.
2)    Höstäpplen: Mio, Galloway, Gravensteiner, Gul Richard, James Grieve, Katja, Maglemer, Oranie, Rossvik, Särsö.
3)    Vinteräpplen: Cox Orange, Eldrött Duväpple, Fredrik, Kim, Ribston, Santana, Brunnsäpple (även kallat Hallands Brunnsäpple).

Bilden visar Maglemerblom på väg att spricka ut.

måndag 14 maj 2012

Kommer ymparna?

Det är en spännande tid nu. Varje dag går G en runda i trädgården för att se om ymparna har tagit sig. Kommer Pirja, Noors glasäpple, Roter Kardinal och Munken (som han kallar den där ympen han tog från ett träd på en allmänning i Sigtuna)? Noors Glasäpple kom först men de flesta av ymparna visar små gröna blad, de andra är kanske bara lite sena? Vi känner en man som berättade att en ymp han hade satt visade livstecken först året därpå.....

Viktigt! Märkning av ymparna! G använder mjuka etiketter av aluminium som han beställer från en firma. Det är lätt att skriva ympens namn med en vanlig penna i plåten. På den här etiketten står det Lothringer Rambour 2012. Bra att binda fast snöret ordenligt i grenen. Annars lyfter skatan lätt som en plätt av din etikett.

söndag 6 maj 2012

Melon och Åkerö

När träden blommar eller bär frukt är det allra roligast men det är faktiskt nöjsamt året om att att vandra i en fruktträdgård. I en gammal trädgård, som den vid Skånela slott nära Sigtuna, står det alltid gamla Melon- och Åkeröträd. Det är lätt att peka ut Åkeröträden vilken tid på året som helst: stammarna brukar vara tjocka, raka.

Äpple versus päron

I gamla äppelträdgårdar står det ofta något päronträd också. Hur ser man skillnaden innan träden får blad? frågade någon.

Det är lätt.  Om ett träd är mycket högt med smal krona brukar det vara päronträd. Gamla päronträd har smårutig bark i motsats till äppelträd.