måndag 25 september 2017

Äpplets dag i dag

Det är Äpplets Dag i dag måndag, en dag som ska firas. Jag tänker grädda min snabba äppelkaka. Enkel att göra men med två finesser: brynt smör och muscovadosocker.

Supersnabba äppelkakan (här bakad i stekpanna med Sörmlands Kalvill)

Supersnabba äppelkakan
75 g smör
1 ägg
1 dl muscovadosocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äpplen

Till den här kakan använder jag en medelstor gjutjärnsstekpanna och sätter ugnen på 175 grader.

1. Lägg smöret (det ska vara smör) i stekpannan. Låt det bli ljusbrunt och därefter svalna.

2. Rör ihop ägg och socker med en gaffel i en skål.

3. Rör ned smör, mjöl och bakpulver.

4. Bred ut smeten i stekpannan.

5. Skär äpplet i klyftor (låt skalet vara kvar om det inte är tjockt). Tryck ned klyftorna i smeten.

6. Grädda i mitten av ugnen i 20 -25 minuter.

Omslag till Husmodern nr 11, 1944 (mig tillsänt av Olle Ridelius)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar