söndag 17 september 2017

Använd ditt gamla träd till något bra

Vi är så trötta på vårt Alice-träd. Frukterna bara ruttnar på trädet. Nu ska vi ska vi ta ned det, har vi sagt. Vi skulle vilja ha Åkerö i stället, men det tar förstås många år innan det får frukt. Sa kvinnan som jag träffade på Skokloster slott i går när jag var där och föreläste om äpplen.  

Men vänta nu, sa jag: ni kan utnyttja att ni har ett uppvuxet äppelträd. Ympa in Åkerö och fler goda sorter i ert  äppelträd, vet jag. Sätter ni in en Åkerö-ymp, behöver ni inte vänta länge alls på frukt.

Bästa sättet att lära sig ympa är att gå en kurs. Hör med närmaste trädgårdsförening om det inte det inte går att ordna en ympkurs. Annars kan man besöka trädgårdsmässan i Älvsjö till våren och lyssna när en av Pomologiska Sällskapets medlemmar demonstrerar ympning. Där på mässan kan man också passa på och köpa äppel-ympar av mångahanda slag

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag besökte äppeldagarna på Julita i helgen för att sortbestämma ett äpple vi har hemma. Dessvärre fick vi inga svar. Den vi pratade med där nämnde ditt namn (Görel Kristina). Därför tänkte jag göra en chansning och fråga om du skulle kunna ta en titt på våra äpplen? Jag kan skicka några via post om du ger oss tillåtelse till detta. Trädet har stått på gården där vi bor så länge någon minns. Ingen vet vad det är för sort. Kan detta vara en utmaning för dig? Med vänliga (och hoppfulla) hälsningar Martina. martina.aldenfalk@gmail.com

    SvaraRadera
  2. Jag beställde ett Åkeröträd som var ett år äldre än annars, och det gav frukt efter bara något år. Kan det vara så att det finns flera olika Åkerö-sorter och någon som är tidigare?

    SvaraRadera
  3. Till Martina:
    Det är alltid frestande med en utmaning! Jag svarar dig per mejl.

    Till Glad i grönt:
    Ja, har man tur får man ett Åkeröträd med den trevliga egenskapen att det bär frukt ganska fort. Äpplen muterar, ofta på så sätt att skalfärgen ändras men även andra egenskaper hos trädet -- som hur fort det bär frukt -- kan förändras.
    Det är också känt att ett träd på svagväxande grundstam bär frukt snabbare än träd på starkväxande grundstam (som t ex A2).

    SvaraRadera